NGO´erne – kritisk civilsamfundsstemme eller ren forretning?

Møde torsdag d. 20 april kl. 17.00 - 19.30, hvor du kan tilmelde på dette link til IDA (med login). Mødet er gratis og foregår i Ingeniørhuset Kalvebod Brygge 31 – 33, med indlagt netværksbuffet.

NGO-sektoren er under forvandling, og omlægningen af dansk udviklingsbistand ventes at forstærke forandringerne, hvor nogle NGO´er slår sig sammen med store internationale NGO´er, imens andre mere og mere ligner kommercielle udbydere og tænker i positionering og vækst, og mindre NGO´er forbliver små og risikerer ikke at få del i de offentlige midler.

Fire erfarne NGO- og udviklingseksperter tager – fra hvert deres hjørne – fat i fremtidsperspektiver for de danske NGO´er, som fremover skal konkurrenceudsættes, og de ser på, hvordan civilsamfundsorganisationerne og deres kritiske stemmer påvirkes af denne udvikling.

Mødet har oplæg fra Knud Vilby, Tim Whyte, Julie Koch og Peter Christiansen. Se program i næste spalte.

———-

Ny dansk udviklingsstrategi – nye mål, men færre midler

Mødet foregik i Ingeniørforeningen 27 september om V-regeringen udkast til ny Danida strategi. Men målene skal nås for et næsten halveret budget og med langt færre ansatte i Danida. Det var sat til debat mellem udviklingsordførere: Michael Aastrup Jensen (V), Martin Lidegaard (RV), Christian Juhl (EL) og Ulla Sandbæk samt to eksperter: Lars Engberg-Pedersen og Adam Moe Fejerskov.

Her et link til et journalistisk referat af mødet på Globalt Nyt: Venstre parat til at male dansk udviklingsbistand blå. Et citat: “For fire år siden lykkedes det udviklingsminister Christian Friis Bach, at få samtlige partier i Folketinget til at stemme for en ny strategi for dansk udviklingssamarbejde. Den konsensus synes udenrigsminister Kristian Jensen ikke så optaget af, lyder det fra Enhedslistens Christian Juhl.” fire-politikere-til-moedet-p1040590

lars-engberg-oplaeg-p1040589

forsamlingen-til-moedet-p1040591

Mødets baggrund: Hvordan ser de Danmarks fremtidige strategi og konkrete udviklingssamarbejde i en verden, der står over for enorme – og indbyrdes forbundne – udfordringer, der alle kræver globale løsninger: Klimaforandringer, fattigdom, hungersnød og politisk ustabilitet? Verdens ledere har med Verdensmålene og COP21 opstillet ambitiøse mål, som kræver en koordineret og holistisk tilgang til global udvikling. Danmark har forpligtet sig på de samme mål. Hvordan skal og vil Danmark omsætte løfterne fra de ambitiøse erklæringer i praksis?

Her et link til opslaget for mødet.

Program for debatmødet 20 april:

17:00 – 17:10 Velkomst v/Linda Nordahl Jakobsen & Kristine Zeuthen Jeppesen, IDA Global Developments bestyrelse

17:10 – 17:30: Knud Vilby, journalist, forfatter og udviklingskonsulent. Knud Vilby giver et rids af dansk udviklingsbistands kurs og strategiændringer og hvilken betydning, det har for fremtidens civilsamfundsstøtte og for fagligheden i dansk udviklingsbistand, når bistand bliver til business. Knud Vilby har i mere end 45 år beskæftiget sig med de politiske, sociale og menneskelige forhold på det afrikanske kontinent og med udviklingsstrategier og bistand.

17:30 – 17:50: Tim Whyte, generalsekretær, MS ActionAid. Tim Whyte fortæller om den udvikling som MS ActionAid og andre organisationer gennemlever, hvad betyder internationaliseringen for danske NGO’er og hvad betyder konkurrenceudsættelsen for danske NGO’er, og hvordan ser fremtiden ud. Tim Whyte har mere end 15 års erfaringer fra forskellige NGO’er bl.a. som vicedirektør i Save the Children, Bangladesh. Herudover har han arbejdet for Verdens Skove, ILO, Operation Dagsværk og MS.

17:50 – 18:10: Julie Koch, kampagnechef i Greenpeace Denmark. Julie Koch giver et bud på hvordan fremtiden kan se ud for det danske NGO-landskab, når konkurrencen om midlerne øges. Hun vil også fortælle om egne erfaringer fra at arbejde for NGO’er der modtager Danidapenge og andre institutionelle midler og om Greenpeace, der baserer sig på private bidragydere. Julie Koch har i over 20 år arbejdet i forskellige NGO’er bl.a. som viceprogramchef i Red Barnet, herudover har hun arbejdet for Dansk Ungdoms Fællesråd, og Mellemfolkelig Samvirke.

18:10 – 18:30: Peter Christiansen, sekretariatsleder i Globalt Fokus: Om at være civilsamfund i en tid med store forandringer og globale udfordringer, hvordan bygge nye visioner og skabe nye fortællinger. Peter Christiansen ser behovet for nye business modeller, organisationsformer, ledelseskulturer og partnerskaber som vigtige potentialer i udviklingsarbejdet, især inden for området med social økonomi og såkaldte fjerde sektor løsninger. Peter Christiansen har været programdirektør i International Civil Society Centre i Berlin, hvor han har arbejdet tæt sammen med globale NGOer om centrale internationale civilsamfundsdagsordener. Tidligere har han arbejdet i Folkekirkens Nødhjælp og i MS. 18:30 – 18:50 Pause med sandwich/kaffe 18:50 – 19:30 Debat og afrunding.

Sociale iværksættere i Afrikas Digitale Transformation

Præsentationer og korte video-klip på vej, som de 4 oplægsholdere fremlagde ved spændende møde tirsdag aften 21 marts. Hvor de som unge danske digitale fortalte om at være iværksættere i Kenya og Afrika.

Oplægsholdere til mødet om iværksættere 21 marts:   Jacob Lennheden, Tidl. CEO Yum.co.ke, Stifter Innovate Kenya og Escalino Martin Nielsen, CEO, Mdundo (via Skype) Johan Juul Jensen, CEO, Mobilized Construction Martin Majlund, COO – eller Christian Grubak, CEO – Sky.Gar Teit Knudsen, Founder, Fuuzo (TBC) Ordstyrer: Hans Peter Dejgaard, næstformand IDA Global Development. Oplæggene vil blive efterfulgt af en paneldebat og diskussion.

Afrika er midt i en digital transformation, hvor internet og smartphones er ved at blive allemandseje. Dette har åbnet for helt nye muligheder for digital socialt iværksætteri som middel til jobskabelse og fattigdomsbekæmpelse. Kom helt tæt på, når 3-4 danske digitale iværksættere, som deler deres erfaringer fra samarbejdet med iværksættere i Afrika.

Beskrivelse: Afrikas digitale transformation har skabt nye muligheder for iværksætteri på den digitale front. Nogle af minder om de nye digitale tjenester, som vi ser i Danmark, men mange er også startet af folk, der er trætte af traditionel udviklingsbistand – og derfor vil finde nye innovative måder at skabe jobs og finde konkrete løsninger på.I en tid med kraftigt skåret udviklingsbistand, skal vi finde ny måder hvorpå dansk viden og industri kan gøres relevant i en udviklingskontekst. Både som middel til udvikling men også som muligt fremtidigt handelsmarked.

Temaaftenens ramme sættes med oplæg fra Jacob Lennheden om hans arbejde med at coache/mentor for unge digitale Kenyanske iværksættere, om deres drømme, deres visioner og om hvordan de vil skabe deres egen fremtid. Derudover hører vi oplæg fra tre unge danskere der har startet tech-startups I Kenya, og om de udfordringer og erfaringer de har gjort sig. Et eksempel er www.mdundo.com, som er Afrika’s største online musiktjeneste startet i samarbejde med kendte afrikanske musikere.

———-

Ny dansk udviklingsstrategi – nye mål, men færre midler

Mødet foregik i Ingeniørforeningen 27 september om V-regeringen udkast til ny Danida strategi. Men målene skal nås for et næsten halveret budget og med langt færre ansatte i Danida.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs i IDA

Der var 70 fremmødte til mødet med udviklingsminister Ulla Tørnæs tirsdag den 28. februar i Ingeniørhuset. Her et referat af Ulla Tørnæs mødet og på  dette link kan læses en artikel om mødet i Globalnyt. Dette er Ulla Tørnæs præsentation 28 febr. 2017 i powerPoints. Nedenfor to fotos fra mødet.

Foto Marianne Victor og HP DSC_0601

Foto Ulla Toernaes DSC_0597

Danske NGO´er vil blive i Nepal

Der er stadig masser af arbejde at tage fat på i Nepal i forhold til at støtte en bæredygtig udvikling, og argumenterne for at blive i Nepal er vægtige. Så vi er nogen, der har tænkt os at arbejde videre i Nepal, selvom Nepal ikke længere tælles blandt Danmarks prioritetslande for udviklingsbistand.
Så klar lød beskeden fra flere af de veloplagte oplægsholdere, der – fra hver deres indfaldsvinkel – tog fat i nogle af de fodspor, som mere end 25 års dansk udviklingssamarbejde har sat sig i Nepal, da IDA Global Development afholdt debatmødet ”Når Danmark lukker og slukker i Nepal.”

”Ja, jeg er jo lidt ked af titlen på mødet her; Når Danmark lukker og slukker i Nepal. Jeg er nemlig overbevist om, at mange danske NGO´er fortsætter arbejdet i Nepal. Care Danmark har været i Nepal i 25 år, og vi agter at blive. Det tror jeg andre organisationer, der har været der i mange år også, agter. Der er stadig meget arbejde at gøre, ” lød det fra Lisbeth Møller, programchef i Care Danmark.

Læs mere om Nepal mødet.

Hvordan etableres en investeringsfond for Grønland?

Møde om at fremme investeringer af pensionsmidler i Grønland blev afholdt 12 september. På dette link kan du finde fire præsentationer fra mødets oplægsholdere. Der er også et link til en video optagelse af mødet (i mp4 format), som du kan afspille. Endvidere en artikel med omtale af mødet Siemens interesseret i at skabe nye lufthavnsmiljøer i den grønlandske avis Sermitsiaq.

– Jørn Skov Nielsen (på video fra Nuuk). Departementschef for ministeriet for erhverv, arbejdsmarked, handel i Grønlands regering (Naalakkersuisut).
– Kåre Hendriksen. Lektor DTU’s Center for Arktisk teknologi
– Niels Christian Fredslund, senior-økonom. Copenhagen Economics
– Carsten Dahl, direktør i Siemens Grønland
– Hans Peter Dejgaard, næstformand IDA Global Development.

Uummannaq på Grønlands vestkyst

—————-

Velbesøgt møde om Afrikas største vindmøllefarm

På denne underside kan du læse om 2 juni 210156 mødet om det meget store projekt i Kenya. Der er tre præsentationer og journalist Jesper Heldgaards referat fra mødet.

Generalforsamling 16 marts 2016 i foreningen

Generalforsamling blev holdt i IDA Global Development d. 16 marts 2016, hvor referatet kan læses på dette link. Referat_Generalforsamling_IDA Global Development_16 marts 2016_final  Her er links til Formandens beretning marts 2016 og årsregnskab 2015 Aktivitets-årsregnskab final. Budget 2016 fremgår af formandens beretning. Endvidere link til vores foreningen’s strategi Strategi for IDA Global 27.aug.2014 (v 3). Foreningens vedtægterne ses i link her.
—————– Tidligere afholdte arrangementer:

Nedenfor ses et udpluk af de sidste arrangementer, som IDA-Global Development (Ulandsfagligt Selskab) har organiseret. Afrika på godt og ondt – i går, i dag, og i morgen. Debatmøde 11. februar 2016 med Henning Kjeldgaard og Peter Tygesen med udgangspunkt i Zimbabwe. Se referat og et par fotos på denne underside.

Øget nærområdeindsats som svar på flygtningestrømmen fra mellemøsten – men hvordan? Mødet blev afholdt 26. oktober 2015 med Thomas Thomsen (Udenrigsministeriet), Torben Due (FNs Verdensfødevarerprogram), Hans Lucht (DIIS) og Christer Lænkholm (Folkekirkens Nødhjælp). Et referat er på trapperne. På denne underside kan du læse et kort referat af mødet.

Bangladesh and Danmark: Money, textiles and politics? Mødet var d. 20. oktober 2015 med Jesper Nielsen, 3F og Masud Ali, Executive Director, Incidin Bangladesh. Du kan læse mere om mødet på denne underside.

Møde om Danidas store nedskæringer i finansloven for 2016. Her kan I åbne Powerpoints Danida nedskæringer præsenteret på det offentlige møde i foreningen 5. oktober 2015. Endvidere kan I læse artiklen “En gyser udlagt i al sin gru” på dette link i Global Nyt. Du kan læse mere om mødet på denne underside.

Fornyelse af Danidas privatsektor program den 7. maj 2015. Her et link til artikel i Globalnyt om mødet. På denne underside kan du finde et referat samt mødets power-points.

Ebola – årsager og konsekvenser møde afholdt 27. maj 2015, som du kan læse et referat af på dette link til en underside. Det var arrangeret i fællesskab af Ingeniører uden Grænser, Arkitekter uden grænser og IDA Global Development. Der kan også findes power-point præsentation og fotos fra mødet på undersiden.

Et debatmøde om udenlandske investeringer i Afrikas landbrug. Mødet blev afholdt d. 19. marts 2015. Læs nærmere i denne artikel om arrangementet, ligesom du kan se mere her.

Foreningen havde 30 års jubilæum 26 februar 2015, hvor Mogens Lykketoft holdt oplæg om kommende bæredygtighedsmål (SDG), som skal vedtages når han er formand for FN’s generalforsamling. Se mere her.

Den årlige generalforsamling: mødet blev afholdt d. 26 februar 2015. Et referat af generalforsamlingen kan læses her. På dette link kan du se formandens beretning og regnskabstal for 2014.

Privatsektor arrangement: mødet blev afholdt d. 2 december 2014. En afrapportering kan læses her. Et møde om “Danida’s nye tilgang til evaluering” blev afholdt d. 27. november 2014 af IDA Global Development, i samarbejde med Dansk Evalueringsselskab og Udenrigsministeriet. Se oplæg og program på denne underside.

Debataften om synligheden i dansk udviklingsbistand d. 23. oktober 2014 havde en diskussion omkring Klaus Winkels nye bog: “Udvikling – om Danmarks bistand”. Oplæg af Klaus Winkel, Poul Engberg-Pedersen og Mette Gjerskov. På dette link kan en artikel i U-landsnyt om mødet, ligesom et link til referat af samme møde.

Hvad betyder Venstres udspil om at spare 2,6 milliarder kr. til ulande? Her et link til referat og fotos fra mødet afholdt mandag d. 6. oktober 2014. Deltagere i paneldebatten er: Venstres udviklingsordfører Jakob Ellemann-Jensen, Radikales udviklingsordfører Lone Loklint, og Henrik Stubkjær, Generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp.

Mød ingeniører fra Palæstina – og hør om arbejdet i Ingeniører uden Grænser og IDA Global Møderne foregik følgende steder i landet (du kan linke til de detaljede programmer i det følgende): Ålborg d. 15. september kl. 17.00 – 20.00 (Studenterhuset), Århus d. 16. september kl. 16.30- 19.30 (Universitetet), Odense d. 18. september kl. 16.30 – 19.30 (Syddansk universitet) og København d. 23. september kl. 17.00 – 20.00 (i IDA).

Generalforsamling afholdt

På generalforsamlingen 23 februar blev fremlagt følgende dokumenter: Årsberetning (link til 2017 GF Formandens beretningArrangements-oversigt 2016 og Statistik 2016)
Årsregnskab til godkendelse og decharge (link til 2016 Aktivitets årsregnskab IDA Global). Link til Global Developments program for 2017. 

   

IDA-Global Development (før Ulandsfagligt selskab) er et fagteknisk selskab under IDA, der på tværs af fag laver arrangementer for alle med interesse i dansk deltagelse i det internationale bistands- og udviklingssamarbejde.

Meld dig ind som medlem her Som medlem af IDA-Global Development har du gratis adgang til arrangementer, inklusiv forplejning. For ikke-medlemmer koster det 50 kr. (studerende) og 250 kr. for andre at deltage. Det koster 400 kr. om året at være medlem af IDA-Global Development (for studerende 200 kr. og institutioner/firmaer 800 kr.), som inkluderer let-buffet og drikkevarer ved de fleste møder. Medlemmer af IDA kan gratis være medlem af selskabet. Tryk på dette link for at læse, hvordan du bliver medlem (også om kollektiv medlemskab).

Verdensmålene – er FN fit for fight?”

Her kan på denne under-side læses et referat af mødet 17 januar 2017 om FN.

Hvor blev fagligheden af i Danida?

Den 10 maj blev et møde afholdt med Danidas topchef, Martin Bille Hermann, og kontorchef for Kvalitet og Faglighed i Udviklingssamarbejdet (KFU) Nicolaj Hejberg Petersen, der fremlagder Danidas forståelse af fagligheden med tal, argumenter og rationaler – historisk og frem til den seneste og fremtidige udvikling i Danidas faglighed – i lyset af de store nedskæringer.Du kan læse et journalistisk referat på dette link til Globalt Nyt. Dernæst et link til et referat af mødet om fagligheden i Danida 10 maj 2016. I denne link kan findes et Baggrundspapir med tal fra Danida 10 maj 2016, som Danida præsenterede på mødet. Samt et par fotos.

Opfølgning på COP21-aftalen i udviklingslande

På dette link kan findes et referat af mødet. 12 maj blev afholdt et møde om opfølgning af COP21 aftalen fra december i Paris, herunder den brancheorienterede Lima-Paris-agendaen og Pre-2020. Møde fokuserede på opfølgning i udviklingslande på COP21-aftalen inden for energieffektivisering, bæredygtige teknologiløsninger til byggeri, fysisk planlægning og samspillet mellem privat-public sektor, der fremmer implementering af de frivillige mål sat af landene ift. COP21 i Paris. Investerings take-off i Afrika?

Den fremtidige finansiering af udvikling

Den 28. april 2016 mødte over 50 interesserede og nysgerrige tilhørere, netværkere og spørgsmålslystne deltagere frem til en vellykket debataften i Afrikas tegn, nærmere betegnet til arrangementet Den fremtidige finansiering af udvikling – hvordan ser det ud for Afrika syd for Sahara.

Oplægsholderne talte Henrik Hansen, professor og studieleder for uddannelsen Global Development, Københavns Universitet, Marianne Haahr, Direktør for Global Opportunity Network, Monday Morning Global Institute og Morten Blomqvist, seniorrådgiver for IBIS, der med snorlige præsentationer guidede de tilhørende gennem de nyeste udviklinger og tendenser på området. Spørgsmål som: i) hvor store er de private internationale strømme i forhold til de offentlige? ii) I hvilket omfang kan og skal private investeringer erstatte offentlige investeringer? og iii) Kan de afrikanske lande mobilisere en stigende inddrivelse af skatter til at finansiere deres sociale udgifter?  blev sirligt og passioneret besvaret af oplægsholderne, der hver især lagde deres fokus på de mange spørgsmål fra salen.

Med et lille indblik i oplæggene så gav Henrik Hansen en overordnet redegørelse for, hvordan ”Afrika er pænt på vej og væksten er bedre fordelt end tidligere”, som han formulerede det. Marianne Haahr argumenterede for, at vi måske er ved at bevæge os over i et nyt investeringsparadigme i det 21. århundrede, der handler om afkast, risiko og impact. Endelig tog Morten Blomqvist deltagerne ved hånden og guidede dem gennem både nye finansielle veje til udvikling via bl.a. mega-investeringer, beskatning og en krise i råstofindustrien.

Skærebrænder-ministeren

Udenrigsminister Kristian Jensen fremstod på et møde i IDA Global Udvikling, som om han virkelig brænder for den udviklingsbistand, han samtidig skærer voldsomt ned. IDA Global Udvikling var 4 april 2016 vært for mødet ”Kristian Jensen unplugged”, der trak fuldt hus: Omkring 100 u-landsinteresserede var mødt frem – langt de fleste uden tvivl for at markere deres indædte modstand mod de historisk voldsomme besparelser på udviklingsbistanden, V-regeringen har gennemført med Kristian Jensen som den ansvarlige minister. Læs videre i dette link artiklen af journalist Jesper Heldgaard fra mødet d. 4 april 2016. Og i denne PDF fil har bestyrelsen lavet en opsamling af seks hovedpunkter fra mødet med udenrigsministeren på dette link: Kristian Jensen 4 april.2016 møde IDA-konklusioner.

Artikel med et interview med formanden for IDA Global Development kan læses her