z_Vestas Turkana 2 juni 2016

Her er tre præsentationer fra mødet 2 juni 2016:

  • Ambassadør Geert Aagaard Andersen om Danidas engagement i at få projektet på benene i Kenya ida-geert-aagaard-slides
  • Carl Erik Skjølstrup, Vice President, Vestas Technology R&D, fortalte om de fremtidige muligheder for vindmøllestrøm i Afrika syd for Sahara, men også om de store udfordringer. vestas-turkana-skjoelstrup-oplaeg-no-1
  • Fra Vestas chefingeniør Henrik Kanstrup Jørgensen om updateret V52-mølle.

Foto Vestas 2 juni 2016 TIFF

Foto fra 2 juni 2016 Vestas møde

Velbesøgt møde om Afrikas største vindmøllefarm

Af journalist Jesper Heldgaard

Omkring 60 mennesker trodsede sommervarmen og mødte op til IDA Global Udviklings møde 2. juni om Afrikas største vindmøllepark ved Turkana-søen i det nordlige Kenya. Og de fik det banebrydende projekt belyst fra mange vinkler med megen interaktion mellem foredragsholdere og fremmødte. Tydeligvis havde mange af de fremmødte en stor interesse og indsigt i forhold omkring Afrika. Alt i alt en vellykket aften.

Blot to dage før mødet offentliggjorde Danwatch en omfattende rapport, der sætter spørgsmålstegn ved, om de lokale i området tilstrækkeligt tidligt er blevet hørt forud for projektet. Det spørgsmål skal en domstol i Kenya nu tage stilling til.

Derfor kom temaet om de oprindelige folk også op og vende på mødet, men kun kortvarigt. Jakob Klingemann fra IFU – Investeringsfonden for Udviklingslandene, der er medinvestor i projektet, mente, at alt er gjort for at leve op til reglerne på området. Men han kaldte i øvrigt rapporten sober og afbalanceret i sin beskrivelse af de dilemmaer, der uundgåeligt opstår ved så store projekter.

For det var primært de mange tekniske, økonomiske og udviklingsmæssige aspekter af projektet, der på mange måder varsler nye – og bedre – tider i Afrika, som oplægsholderne kom vidt omkring.

Fra Vestas fortalte chefingeniør Henrik Kanstrup Jørgensen og ingeniør Ole Hangaard om Vestas’s rolle i projektet, ikke mindst om den særlige – og i øvrigt udfasede V52-mølle – der nu stilles op i Kenya plus om den udfordrende logistik. Kombinationen med den mindre og moderne mølle samt Afrikanske konditioner var for dette projekt en optimal løsning.

Carl Erik Skjølstrup, Vice President, Vestas Technology R&D, fortalte om de fremtidige muligheder for vindmøllestrøm i Afrika syd for Sahara, men også om de store udfordringer.

Geert Aagaard Andersen, ambassadør i Kenya (2011-2015), nu kontorchef i udenrigsministeriets Global Green Growth Forum, fortalte om de vanskelige rammebetingelser i Kenya og det udfordrende arbejde med overhovedet at realisere det store projekt, mens Jakob Klingemann fra IFU fortalte om andre danske fingeraftryk på projektet: Millioninvesteringer fra IFU og danske pensionskasser og en milliard-garanti fra ElsportKreditFonden.

Endelig fortalte kontorchef Morten Elkjær fra Udenrigsministeriet om de fremtidige muligheder for støtte til grønne energiprojekter fra ministeriet.

Oplæggene kan ses her. https://universe.ida.dk/arrangement/vestas-saetter-groen-stroem-til-afrika-318868/?utm_source=apsis-anp-3&utm_medium=email&utm_content=unspecified&utm_campaign=FTK_IDA_Global_Development

Der var også film:

Jesper Heldgaard og Bo Jørgensen har for Dansk AV Produktion lavet et omfattende undervisningsmateriale ’Grøn energi til bæredygtig udvikling’ om den rivende udvikling for sol, vind, vand og andre grønne energikilder i Kenya. I alt 18 korte film – heraf de tre om Turkana-projektet. De er frit tilgængelige og kan ses her: http://www.emu.dk/modul/gebu-filmliste-med-18-film

Af materialet har de også produceret en film om Turkana-projektet for Udenrigsministeriet. Den kan ses her: https://www.youtube.com/watch?v=PYG9TqA3mSM

nwatch-rapporten om Turkana-projektet kan læses her: https://www.danwatch.dk/

—————