Mød den nye udviklingsminister, der vil være frihedsminister

 

Afholdt d. 19. maj 2010

 

Oplæg:

Det gik ikke stille af, da Søren Pind den 23. februar blev Danmarks nye udviklingsminister og afløste Ulla Tørnæs, der nåede at få hele fem år på posten.

Pind proklamerede på dag 1, at han har ambitioner om at blive minister for frihed. Han rejste straks til Zimbabwe, men har også nået at sætte sit markante præg på det udkast til Danmarks nye udviklingsstrategi, der blev sendt til høring blot en måneds tid efter, han tiltrådte.

Strategien skal vedtages inden sommerferien og lægger op til store ændringer:

  • Langt større vægt på privatsektordrevet vækst
  • Mere bistand til skrøbelige stater
  • Farvel til det hæderkronede begreb “programsamarbejdslande”
  • Endnu mere bistand til Afrika
  • Til gengæld stort set farvel til Latinamerika og det meste af Asien

Søren Pind er blevet kaldt “enfant terrible”, men foretrækker selv betegnelsen “adult terrible”, og han er kendt for sin diskussionslyst og uortodokse stil, som både har givet øretæver og ros. Senest er han blevet kåret til “Årets Idealist”. At han ikke viger tilbage for at tage kontroversielle emner op, har han allerede vist på sit nye ministerområde med sine udtalelser om, at Danmark skal være parat til at løbe en vis risiko for misbrug af bistanden for overhovedet at kunne agere i skrøbelige stater.

Så der er nok af emner at tage fat på når den forholdsvis nyslåede udviklingsminister traditionen tro møder sit faglige bagland ved et debatmøde arrangeret af Ulandsfagligt Selskab.
Søren Pind indleder mødet med et oplæg, og herefter bliver der rig mulighed til at stille spørgsmål fra salen. Mødet afrundes med en let anretning.