Dansk udviklingspolitik i opbrud – fra fattigdomsorientering til samtænkning og kohærens?

Mødet blev afholdt tirsdag den 11. marts 2014, kl. 17:30 til 21:00 i Ingeniørhuset, Kalvebod Brygge 31-33, København V. Der var 44 tilmeldte deltagere.

Baggrund

Mødets baggrund er det forhold, at dansk udviklingspolitik i stigende omfang er rettet mod de overordnede globale udfordringer såsom fred og stabilitet, handel og finansiering, fødevaresikkerhed og klimaforandringer. Fattigdom er fortsat en global udfordring, men forskelle i vækstrater i de afrikanske lande har blandt andet medført, at det udviklingspolitiske fokus er forskelligt i de enkelte lande. I lande med høj vækst tilstræbes en synergi mellem handel og bistand; i disse lande bliver udvikling af den private sektor – herunder danske kommercielle interesser – ofte meget synlig i bistandssamarbejdet. I skrøbelige stater er fred og stabilitet en nødvendig forudsætning for udvikling, men disse forudsætninger sikres af andre end de traditionelle aktører i samtænkte stabiliseringsindsatser.

Grøn vækst er et centralt element i samtænkningen af handel og bistand. Dette er senest tydeliggjort ved, at regeringen for første gang har udnævnt en Handels- og Udviklingsminister. En tilsvarende udvikling finder sted i lande som Australien, Storbritannien, Canada og Holland, der har valgt at prioritere erhvervsinstrumenterne højere end den traditionelle bistand rettet mod de sociale sektorer. Civilsamfundsorganisationerne har generelt taget positivt imod de nye bistandsformer, men ofte med en kritisk holdning til, hvorvidt fattigdomsorienteringen kan opretholdes samtidig med, at uligheden vokser i de fleste lande.

De nye prioriteringer forudsætter et tættere globalt samarbejde mellem de lande, som yder bistand. OECD og EU har derfor i samarbejde med deres medlemslande udviklet begrebet ’policy coherence for development’ (PCD), og mange medlemslande, bl.a. Danmark, har baseret deres overordnede politik på dette nye initiativ. Den danske udviklingspolitik er således under opbrud og Ulandsfagligt Selskab ville med dette arrangement belyse og diskutere opbruddet og dets konsekvenser for bistandssamarbejdet.

Oplægsholdere var:

Morten Elkjær, Kontorchef i Udenrigsministeriets Kontor for Grøn Vækst.

Lars Bo Møller, Kontorchef i Udenrigsministeriets Kontor for Stabiliserings- og Sikkerhedspolitik.

Poul Buch-Hansen, økonom, konsulent og forfatter.

Ordstyrere var Mogens Jensen og Jørgen Billetoft fra Ulandsfagligt Selskabs bestyrelse.

Forløb

Morten Elkjær belyste de centrale udviklingstendenser, som Udenrigsministeriet vurderer dem. De omfatter det globale behov for grøn omstilling, bæredygtig udvikling, behovet for vækst i såvel industrialiserede som lavindkomstlande, presset på bistandsmidler globalt set og i særdeleshed i forhold til andre finansielle strømme (private investeringer, almennyttige fonde, remitter og landenes egne offentlige og private investeringer). Oplægget belyste sammenhængen mellem eksport- og investeringsfremme og udvikling, herunder de nuværende erhvervsinstrumenter såsom IFU, Danida Partnership, Danida Business Finance og behandlede endvidere erhvervssektor/landbrugssektor samarbejdet og klimapuljeindsatserne, herunder klimainvesteringsfonden. Morten Elkjær understregede, at den tiltagende samtænkning af erhvervsinstrumenter og bistandstiltag var et politisk krav, Danida er blevet pålagt. Oplægget blev afsluttet med overvejelser om forskellen mellem samarbejdslande, transition og udfasning.

Lars Bo Møller holdt et oplæg om sammenhængen mellem sikkerhed og udvikling (samtænkte stabiliseringsindsatser) og beskrev, hvordan Danmark i stigende grad fokuserer på skrøbelige stater og konfliktramte lande, dels fordi den globale fattigdom er koncentreret her og dels fordi det er i vores egen interesse. En ny politik for ”Danmarks samtænkte stabiliseringsindsatser i verdens brændpunkter” blev lanceret i 2013. Den samler alle danske instrumenter – diplomati, bistand, fredsbevarende indsatser, politiindsatser mhp. at tackle grænseoverskridende udfordringer som fattigdom, pirateri og flygtningestrømme og oplægget beskrev den nye politik, trends og kontekst og hvad Danmark hidtil har foretaget sig ift. samtænkt stabilisering i 2013 og den forventede indsats i 2014.

Poul Buch-Hansen tog udgangspunkt i og kommenterede de to indledende oplæg og lagde op til diskussion af, hvor den danske udviklingsbistand er på vej hen, herunder om det mangeårige fokus på fattigdomsorientering kan og skal fastholdes fremover. Han belyste de nuværende tendenser inden for bistanden og diskuterede, om der var behov for en ny målsætning for bistanden. Ulighed er rykket højt op på den globale dagsorden og afskaffelse af ulighed kunne være et alternativ til fattigdomsorienteringen. Klima, miljø og ressourcer er væsentligt i forhold til bæredygtighed, hvad der kunne føre til et bredere, globalt perspektiv. Poul Buch-Hansen diskuterede, hvad der ligger i begreberne kohærens og samtænkning og hvorvidt det giver mening at arbejde med udvikling i kombination med krigsindsatser. Han understregede, at i forhold til grøn vækst bør fokus være på ’decent jobs’, eventuelt inkluderende gennem ’linkages’ i modtagerlandet. Han rejste spørgsmålet, om der er overensstemmelse med og effektiv støtte til landenes egen vækststrategi og om indsatsen fører til ’additionalitet’, dvs. om indsatsen rent faktisk bidrager til modtagerlandets økonomiske vækst. I arbejdet mod en ny målsætning er det væsentligt at følge den globale dialog i forhold til ’Post 2015 MDG/SDG’.

Poul Buch-Hansen konkluderede, at en ny målsætning måske kunne formuleres ved at vi må væk fra ”udviklingsbistand” og ”nå de fattige” og lignende og i stedet se udviklingspolitikken som led i en bred dansk indsats for fremme af en bæredygtig global udvikling, hvor:

-Målet for udviklingspolitikken er at yde støtte til klima-, miljø- og ressourcemæssig økonomisk udvikling som led i en international bekæmpelse af ulighederne i verden, økonomisk, politisk, socialt og kulturelt; og

-Udviklingspolitikken koordineres med politiktiltag inden for de tilgrænsende politikområder såsom f. eks. handelspolitik og sikkerhedspolitik og muligvis med andre politikker såsom klima- og energipolitik.

Det kan på vegne af Ulandsfagligt Selskab oplyses, at selskabet planlægger et arrangement i efteråret 2014 om Danidas privatsektoraktiviteter med baggrund i en igangværende evaluering af området.