Forsamlingen DSC_0012 compact

Referat af mødet “Afrika på godt og ondt – i går, i dag, og i morgen”

Nedenfor kan læses et referat af mødet 11. februar 2016 med Henning Kjeldgaard og Peter Tygesen med udgangspunkt i Zimbabwe.

DSC_0013 Tygesen og Kjelgaard compact

Af Erik Blas

Det østlige og sydlige Afrika har været et fokusområde for dansk udviklingsbistand siden begyndelsen. Mange millioner danske skattekroner er gennem årerne flydt til landene, og mange danskere har fået deres ilddåb som udviklingsarbejdere i denne region. Regionen var også skueplads for spændinger under den kolde krig, noget som var med til at holde forskellige ledere og bevægelser ved magten i mange år. Forløbet af afkolonialiseringen har sat dybe spor i flere lande. Om nogen steder har det været med til at forme situationen i Zimbabwe. Robert Mugabe står som et symbol på dette. Samtidigt med, at han havde indrejseforbud i flere vestlige lande, blev han i januar 2015 valgt som formand for den Afrikanske Union.

Debatmødet den 11. februar var yderst velbesøgt og der var en livlig debat. Henning Kjeldgaard trak udviklingen op set med en diplomats og Peter Tygesen med en kritisk journalists øjne. Der var enighed om, at den lange og voldelige frihedskamp har haft stor betydning for de valgmuligheder Mugabe har haft, hvordan tiden efter selvstændigheden har formet sig, samt hvilke muligheder, der er fremover. Selvstændighedskampen blev i store træk ført på et maoistisk-leninistisk grundlag. Partiet og organiseringen af ’systemet’ bygger i dag stadig på dette grundlag og en altomfattende kontrol med magten har større betydning end økonomisk vækst. Der er ikke noget, der tyder på, at der indenfor ’systemet’ er en yngre generation af ledere med andre holdninger, der står klar til at tage over efter den stadig fysisk og mentalt friske 92 årige Mugabe. Men landet står overfor store umiddelbare og systemiske udfordringer, inklusive specielt den nuværende tørke og mangel på madvarer og de manglende finansieringsmuligheder for at sikre inputs til de mange mindre og mellemstore landbrugsenheder.

Baggrund for mødet:

Forløbet af afkolonialiseringen har om nogen steder været med til at forme situationen i Zimbabwe. Robert Mugabe står som et symbol på dette. Hvad er historien, og hvad er fremtiden?
Baggrund: Det østlige og sydlige Afrika har været et fokusområde for dansk udviklingsbistand siden begyndelsen. Mange millioner danske skattekroner er gennem årerne flydt til landene, og mange danskere har fået deres ilddåb som udviklingsarbejdere i denne region. Regionen var også skueplads for spændinger under den kolde krig, noget som var med til at holde forskellige ledere og bevægelser ved magten i mange år. Forløbet af af-kolonialiseringen har sat dybe spor i flere lande. Om nogen steder har det været med til at forme situationen i Zimbabwe. Robert Mugabe står som et symbol på dette. Samtidigt med, at han havde indrejseforbud i flere vestlige lande, blev han i januar 2015 valgt som formand for den Afrikanske Union.

Debatmødet den 11. februar vil trække linjer fra anden verdenskrigs afslutning op til i dag, samt tage et kig ind i krystalkuglen for at se hvad, der kan være i vente for Zimbabwe i de kommende 10-15 år.

Program

17:00 – 18:00 Det sydlige Afrikas historie fra den kolde krig til i dag med udgangspunkt i Henning Kjeldgaards nye bog ”Afrika på godt og ondt” (1) og med specielt fokus på Zimbabwe – præsentation og diskussion (Henning Kjeldgaard)

18:00 – 18:30 Sandwich-pause og netværkning

18:30 – 19:00 De aktuelle politiske og sociale forhold i Zimbabwe (Peter Tygesen)

19:00 – 20:00 Diskussion om fremtiden post-Mugabe (panel: Henning Kjeldgaard og Peter Tygesen)

Om oplægsholderne:

Henning Kjeldgaard – var ansat i Udenrigsministeriet fra 1963 til 1997 inklusive 16 år som dansk ambassadør for skiftende lande: Tanzania, Zambia, Zimbabwe, Botswana, Lesotho, Swaziland, Malawi, Angola, Kenya, Etiopien og Seychelles. Kjeldgaard har udgivet en række bøger om politik og udvikling, herunder: ”Aktiv udenrigspolitik – 1966-1997, FN – Afrika – Danida” (2012) og ”Afrika på godt og ondt” (2015)

Peter Tygesen – er netop vendt hjem fra fem års ophold i Zimbabwe. Tygesen har fulgt udviklingen in Zimbabwe lige siden sig første besøg i 1980 og boede tre år i landet samtidigt med Henning Kjeldgaar i slutningen af 1980erne. Han har arbejdet som journalist på Radioavisen, Berlingske og Weekendavisen og som udenrigsredaktør på dagbladet Information. Han slog for alvor igennem med bogen “Congo – formoder jeg” og har siden produceret museumsudstillinger, TV-dokumentarer og endnu en bog om ””Det Danske Congo-Æventyr”, da hundreder af danskere flokkedes til Congo som soldater, sømænd og missionærer.

(1) Bogen kan down-loades gratis fra https://www.saxo.com/dk/afrika-paa-godt-og-ondt_pdf_9788790987107