NGO´erne – kritisk civilsamfundsstemme eller ren forretning?

Møde torsdag d. 20 april kl. 17.00 – 19.30, hvor du kan tilmelde på dette link til IDA (med login). Mødet foregår i Ingeniørhuset Kalvebod Brygge 31 – 33, med indlagt netværksbuffet.

NGO-sektoren er under forvandling, og omlægningen af dansk udviklingsbistand ventes at forstærke forandringerne, hvor nogle NGO´er slår sig sammen med store internationale NGO´er, imens andre mere og mere ligner kommercielle udbydere og tænker i positionering og vækst, og mindre NGO´er forbliver små og risikerer ikke at få del i de offentlige midler.
Fire erfarne NGO- og udviklingseksperter tager – fra hvert deres hjørne – fat i fremtidsperspektiver for de danske NGO´er, som fremover skal konkurrenceudsættes, og de ser på, hvordan civilsamfundsorganisationerne og deres kritiske stemmer påvirkes af denne udvikling.
Mødet har oplæg fra Knud Vilby, Tim Whyte, Julie Koch og Peter Christiansen. Se program i næste spalte.
———-
Program for debatmødet 20 april:
17:00 – 17:10 Velkomst v/Linda Nordahl Jakobsen & Kristine Zeuthen Jeppesen, IDA Global Developments bestyrelse
17:10 – 17:30: Knud Vilby, journalist, forfatter og udviklingskonsulent. Knud Vilby giver et rids af dansk udviklingsbistands kurs og strategiændringer og hvilken betydning, det har for fremtidens civilsamfundsstøtte og for fagligheden i dansk udviklingsbistand, når bistand bliver til business. Knud Vilby har i mere end 45 år beskæftiget sig med de politiske, sociale og menneskelige forhold på det afrikanske kontinent og med udviklingsstrategier og bistand.
17:30 – 17:50: Tim Whyte, generalsekretær, MS ActionAid. Tim Whyte fortæller om den udvikling som MS ActionAid og andre organisationer gennemlever, hvad betyder internationaliseringen for danske NGO’er og hvad betyder konkurrenceudsættelsen for danske NGO’er, og hvordan ser fremtiden ud. Tim Whyte har mere end 15 års erfaringer fra forskellige NGO’er bl.a. som vicedirektør i Save the Children, Bangladesh. Herudover har han arbejdet for Verdens Skove, ILO, Operation Dagsværk og MS.
17:50 – 18:10: Julie Koch, kampagnechef i Greenpeace Denmark og tiltrædende direktør i IWGIA, giver et bud på hvordan fremtiden kan se ud for det danske NGO-landskab, når konkurrencen om midlerne øges. Hun vil også fortælle om egne erfaringer fra at arbejde for NGO’er der modtager Danidapenge og andre institutionelle midler og om Greenpeace, der baserer sig på private bidragydere. Julie Koch har i over 20 år arbejdet i forskellige NGO’er bl.a. som viceprogramchef i Red Barnet, herudover har hun arbejdet for Dansk Ungdoms Fællesråd, og Mellemfolkelig Samvirke.
18:10 – 18:30: Peter Christiansen, sekretariatsleder i Globalt Fokus: Om at være civilsamfund i en tid med store forandringer og globale udfordringer, hvordan bygge nye visioner og skabe nye fortællinger. Peter Christiansen ser behovet for nye business modeller, organisationsformer, ledelseskulturer og partnerskaber som vigtige potentialer i udviklingsarbejdet, især inden for området med social økonomi og såkaldte fjerde sektor løsninger. Peter Christiansen har været programdirektør i International Civil Society Centre i Berlin, hvor han har arbejdet tæt sammen med globale NGOer om centrale internationale civilsamfundsdagsordener. Tidligere har han arbejdet i Folkekirkens Nødhjælp og i MS.
18:30 – 18:50 Pause med sandwich/kaffe
18:50 – 19:30 Debat og afrunding.