Sahel – elendighed og ustabilitet bare én grænse fra Europa
Møde om Sahel d. 2. oktober kl. 17:00 – 19:30 i IDA på Kalvebod brygge 31-33 i København.
Sahelbæltet strækker sig gennem 11 lande fra Atlanterhavet i vest til det Røde Hav i øst – Området er præget af elendighed, fattigdom, hurtig befolkningsvækst, klimaforandring, gentagne ernæringskriser, væbnet konflikt, og vold. Og transit for migration.
Det har altid været et komplekst sårbart økosystem mellem ørkenen i nord og savannen i syd. Delvist under radaren er bæltets internationale rolle ved at øges. I dag er området præget af elendighed, fattigdom, hurtig befolkningsvækst, klimaforandring, gentagne fødevare og ernæringskriser, væbnet konflikt og vold, og transit for migration. Arrangementet vil søge at afdække årsagerne til krisen i Sahel, se på hvordan krisen ser ud i dag og hvad vil fremtiden bring. Hvad gør Danmark i denne situation og hvad er effekten af dette.
Beskrivelse
Sahelbæltet strækker sig fra Atlanterhavet i vest til det røde hav i øst. Det har altid været et komplekst sårbart økosystem mellem ørkenen i nord og savannen i syd. Delvist under radaren er bæltets internationale rolle ved at øges. I dag er området præget af elendighed, fattigdom, hurtig befolkningsvækst, klimaforandring, gentagne fødevare og ernæringskriser, væbnet konflikt og vold, og transit for migration. Nærheden til Europa betyder at området har stor betydning også på Europa.
Arrangementet vil søge at afdække
- Hvad er årsagerne til krisen i Sahel?
- Hvordan ser krisen ud i dag og hvad vil fremtiden bringe?
- Hvad kan vi gøre og hvad gør vi?
- Hvad er effekten af det vi gør?
Baggrunds Artikler
http://www.economist.com/topics/sahel
https://globalnyt.dk/content/er-klimaforandringer-aarsagen-til-konflikt-i-sahel-landene
Beskrivelse af oplægsholdere:
Kjeld Rasmussen, Cand.scient i geofysik, lic.scient i geografi. Ansat som adjunkt og lektor ved Geografi på KU 1980-2015. Har siden 1985 arbejdet med Sahel-området, med særlig vægt på landbrug og miljø, ørkendannelse, klimaændringer og energiforsyning, og har besøgt Senegal, Burkina Faso og Mali talrige gange. Hovedansvarlig for etablering af KU’s nye kandidatuddannelse ’Climate Change, Impacts, Mitigation and Adaptation’. Problemstillingen omkring klimaflygtninge har han beskæftiget mig med, både i forbindelse med forskning i Sahel og i Salomon-øerne i Stillehavet.
Anders Garly Andersen, Chef for Afrika kontoret, Udenrigsministeriet. Han har i 19 år arbejdet i Udenrigsministeriet inden for en række sagsområder og været udstationeret i bl.a. Sydamerika, Thailand, Etiopien og senest som dansk ambassadør i Mali
Anne Højmark Andersen, Program koordinator for CARE. Anne Højmark Andersen har igennem mere end 25 år arbejdet i Sahel, hvor hun har arbejdet som konsulent og boet og arbejdet af flere omgange, dels som programkoordinator på den danske ambassade i Burkina Faso og som JPO for UNDP i Senegal. Det sidste år har hun arbejdet som programkoordinator i CARE med ansvar for Niger og Sahel. Anne er uddannet geograf fra Københavns Universitet og har derudover en mastergrad fra Montpellier i tropisk agronomi.
Oplægsholdere om Sahel:
- Kjeld Rasmussen, Forsker i Sahel, Lektor emiritus, Geografisk Institut
- Anders Garly Andersen, Chef for Afrika kontoret, Udenrigsministeriet,
- Anne Højmark Andersen, Program koordinator for CARE
Program
17:00 – 17:10 Velkommen Kristine og Introduktion Knud B
17:10 – 17:30 Kjeld Rasmussen: Årsagerne til krisen i Sahel
17:30 – 17:50: Anders Garly Andersen. Udenrigsministeriets analyse og politik for Sahel regionen.
17:50 – 18:10: Anne Højgaard Andersen, CAREs arbejde i Sahel
18:10– 18:40: Pause
18:40 – 19:30: Debat