Afrikas infrastruktur – en sag for danske fonde?

Afrika skriger på bedre infrastruktur for at opnå vækst og udvikling og bekæmpe fattigdom.

IDA Global Development holder den 12. juni kl. 17.00-20.30 hos IDA på Kalvebod Brygge et møde om danske fonde’ investering i Afrikas infrastruktur. Du kan tilmelde dig på dette link på IDA’s hjemmeside (kræver du har eller opretter et login), hvor du også kan se programmet for mødet.

Om oplægsholderne: 

Jan Kürstein, senior konsulent og hydrogeolog fra Rambøll, udsendt som dansk vandrådgiver til Sydafrika. Rambøll er et af de førende internationale ingeniør- og rådgivningsvirksomheder med over 13.000 medarbejdere globalt, heraf cirka 3.000 medarbejdere i Danmark. Rambøll har 300 kontorer i 35 lande og arbejder inden for områderne: Byggeri, transport, byudvikling, miljø, vand, energi samt managementrådgivning.

Morten Løber, chefkonsulent i Dansk Industri, arbejder med national og europæisk miljøpolitik, strategier og lovgivning inden for miljøområdet, grøn omstilling og forretningsudvikling i vandsektoren, FN´s Verdensmål og eksportmuligheder samt danske virksomheders strategier og muligheder globalt inden for vand- og miljøområdet. DI arbejder med at understøtte vandvisionens mål om at øge dansk vandteknologieksport samt DI’s holdning til de nationale initiativer, der kan skabe innovation på vandområdet

Henrik Madsen, professor ved Danmarks Tekniske Universitet, samt ved Norges Tekniske-Naturvidenskabelige Universitet (NTNU i Trondheim. Han er leder af CITIES (Center for IT-Intelligent Energy Systems in cities), som pt. er landets største forskningsprojekt omkring bæredygtige og IT-intelligente byer.  Han er med i styregruppen for flere internationale projekter med fokus på bæredygtighed i større byer.

En repræsentant fra FN´s Miljøprogram UNEP (The United Nations Environment Programme). UNEP er med til globalt at sætte miljødagsordenen, er fortaler for det globale miljø og for at fremme bæredygtige løsninger inden for FN-systemet.

Verdens megabyer vokser

Frem mod 2030 forventes 60 pct. af Jordens befolkning at bo i bymæssige områder, og en ud af tre vil bo i byer, der rummer flere end en halv million indbyggere. Ud af verdens 31 mega-byer (mere end 10 millioner indbyggere) ligger de 24 i det globale syd. Yderligere 10 mega-byer forventes at vokse frem – alle i det globale syd. Det stiller kæmpe krav og udfordringer til infrastruktur og planlægning samt de omgivelser, som skal forsyne mega-byerne med mad, vand og andre ressourcer. Arrangementet fokuserer bl.a. på, hvordan danske virksomheder, viden og teknologi kan være en del af løsningen.

Nyttige links:

DI  – di.dk/Marked/komudpaamarkederene/DI%20på%20vandområdet/Pages/default.aspx

RAMBØLL – ramboll.dk/om-os

CITIES – http://smart-cities-centre.org/

Cities Innovation Centre: www.citiesinnovation.org/

UNEP – web.unep.org/about/who-we-are/overview

Om situationen i Cape Town; www.esi-africa.com/water-expert-interview-happening-cape-town-happen-anywhere/

 

Programmet (28 maj):

Kl. 17-17:10 – Velkomst ved bestyrelsen/IDA Global Development

Kl. 17:10-17:30 – Senior konsulent og hydrogeolog fra Rambøll Jan Kürstein fortæller fra Sydafrika, Cape Town om, hvad dansk vandrådgivning kan bidrage med i en millionby, der tørster og oplever den værste tørke i 100 år.

Kl. 17:35 – 18:00 – Oplæg ved chefkonsulent i Dansk Industri, Morten Løber; om FN´s Verdensmål og eksportmuligheder samt danske virksomheders strategier og muligheder globalt inden for vand- og miljøområdet.

18.10-18.20 – Kort pause – til kaffe og frugt

18:20 – 18:45 – Oplæg v. Professor på Danmarks Tekniske Universitet Henrik Madsen; Intelligente og integrerede løsninger i smarte byer som nøgle til en bæredygtig udvikling.

19:00-19:20 – Repræsentant fra FN´s Miljøprogram, UNEP; om de globale perspektiver på smart cities, infrastruktur og ressourceforbrug med udgangspunkt i vand.

Spørgsmål og debat

19:30 – 20:30 Sandwiches og netværking