Hvor står – eller ligger – dansk udviklingsbistand efter regeringens forslag til finanslov?
Mandag d. 5. oktober 2015, kl. 16.30-18.30 i Ingeniørhuset, Kalvebod Brygge 31-33, 1780 København V. Du kan tilmelde dig på dette link til IDA’s hjemmeside (arr. nr. 315982). Husk at være oprettet som bruger.
Kom til et møde i IDA for at høre analyser af, hvad konsekvenserne på en besparelse på hele 2,3 milliard kr. i regeringens forslag til finanslov for 2016 bliver for dansk udviklingsbistand. Det reducerede budget på 14,8 mia. kr. skal oven i købet dække udgifter på 3 mia. kr. til at modtage flygtninge (asyl).
Deltagere i panelet: Knud Vilby (journalist), Marie Gad (Dansk Industri), Helle Munk Ravnborg (MS), Vagn Bertelsen (Ibis), Morten Emil Hansen (konsulent). Ordstyrer Hans Peter Dejgaard.
Program:
16.30: Velkomst til mødet. Overordnet ramme (bl.a. tilsagnsystemet)
16:50: Analyse af forslag til finanslov (panel-deltagerne)
17:40: Spørgsmål og kommentarer fra salen
18:30- 19.00: Sandwich, drikkevarer og networking.
Baggrund for mødet: Tirsdag den 29. september fremlagde regeringen sit forslag til finanslov med den bebudede beskæring af udviklingsbistanden, der bringer bistanden fra nuværende 0,87% ned på 0,73% af BNI – det laveste niveau i flere årtier.
Finanslovsforslaget giver nogle svar, først og fremmest at den langsigtede udviklingsbistand er den store taber i nedskæringerne, hvor der lukkes ned i 7 af de hidtil 21 prioritetslande. Herunder landeprogrammer i Nepal, Mozambique, Zimbabwe og Bolivia. Hvilken betydning har danske erhvervshensyn spillet i valget af de tilbageblivende 14 prioritetslande? Hvor meget af bistanden vil fremover være egentlig fattigdomsorienteret bistand? Også andre områder må holde for: UNDP skæres 1/3. NGO-bistanden med 28 pct. Klima og miljø oplever også en særlig stor nedskæring.
På mødet vil vi give bud på tendenserne i den store nedskæring på det bilaterale, multilaterale, NGO og erhvervsbistanden. Hvor omfattende bliver reduktionen i antallet af ansatte i ministeriet ude og hjemme, som arbejder med udviklingspolitik?
Mødet lægger op til refleksion om fremtidens udviklingsbistand og –politik i lyset af det dramatisk skårede budget, men også i lyset af den nye udviklingspolitiske strategi, regeringen har annonceret i 2016 som et led i udredningen om dansk udenrigspolitik. Hvilke muligheder har vi for at gøre noget?
Pris: Mødet er gratis for medlemmer (forudsat at du tilmelder dig, hvilket du kan gøre via dette link til IDA’s hjemmeside (arr. nr. 315982). Husk at være oprettet som bruger.
Hvis du ikke er medlem, opfordres du til at overveje et medlemsskab af IDA Global Developmen (se kolonnen til højre på denne forside).